Te Atatu Library and Community Centre Hero

Te Atatu Library and Community Centre

Building a better community in Te Atatu

In 2006, Auckland Council began working on plans for a new library and community centre in Te Atatu. The existing facility was small and only had a limited selection of books and the community centre was run down. As a result, the Council decided to demolish the existing building and to build a new one on the same site with good connections to neighbouring Jack Pringle park. We were awarded the construction contract through a tender process in 2013.

 

Auckland Council’s aims:

  • To create a relaxing, environmentally friendly library and community centre that would cater for anticipated future growth in Te Atatu of 2,500 people by 2021.
  • To help revitalise the town centre and park.

What we did:

We were selected to demolish the existing buildings and construct the new ones. We had a year in which to do so. Key to our success was the relationship we built with both our project partners and our client. Open and transparent communication and our commitment to no surprises meant we delivered this project on time and within budget.

We delivered:

  • A new library featuring an expanded floor plan and high ceiling, providing a sense of space. There’s an expanded children’s area with space for activities and a digital learning centre. Expansive glass windows give library users a great view of the park and let in natural light. On fine days library users can check out a book and go out to the shaded veranda through sliding doors or head to the park to read.
  • A two-level, multi-purpose community centre, providing space for a range of recreational activities, community events and functions. The large main hall is versatile enough to accommodate a social gathering one day and an exercise class the next. In addition there are four activity spaces for hire, kitchen facilities, a portable stage which can be removed when it’s not needed. The centre has capacity for 1,215 people standing and 700 seated. Glass doors and windows at the eastern entrance to the centre let in natural light and provide a connection to the outdoor spaces.
  • Landscaped surroundings to improve the building’s flow to the local park.

Unique challenges:

  • There were significant ground-related design changes due to poor ground conditions. However, in spite of this, we maintained the programme and kept to budget.
  • It was an involved process to demolish the existing buildings. Because we didn’t want to damage neighbouring buildings we elected to carefully dismantle them. This included lifting the entire roof off in one go as that was the safest and quickest way to go about it.

The outcome:

The Te Atatu community now have a spacious library and a multi-functional community centre, which provide them with a central hub. The new facilities have paved the way for the rejuvenation of Te Atatu’s centre.