ACG Tauranga gymnasium Hero

ACG Tauranga gymnasium

ACG Tauranga offers an academically focused education opportunity for Bay of Plenty families. This state-of-the-art gymnasium was recently added to the school as part of the ACG development programme.

Hawkins was initially engaged to provide ECI services; assisting with design development, providing value engineering options and buildability solutions. We were later awarded the contract to fulfill these requirements.

The three-level facility consists of a full international sized basketball court which can accommodate other sports including badminton, volleyball, netball and indoor soccer.  Two grandstands, one either side of the court, provide excellent viewing areas for up to 500 spectators and four changing rooms below contain full toilet and showering facilities.

The addition of a fitness centre including a weights room and an open area with kitchen facilities make up the first floor, with three additional classrooms on the top level above the gym. These classrooms are separated with Hufcor doors which provide flexible space management for sight and sound and can be moved to provide a larger open space or smaller separate spaces as and when required.

The distinctive patterned exterior precast panels, full height atrium entranceway, with honed and polished concrete floors and blockwork set the tone for the high level of finishes throughout the building. The extensive use of plywood required a high skill level and attention to detail to achieve the quality expectation. To accomplish the clear span required for the gymnasium, a 37m steel truss was used with in situ concrete beams. The impressive height for the atrium is based on a 12.5mx700x700mm square precast concrete column which required two cranes to erect.

A delay to the architectural consent required changes to be made to the ceilings as new law changes came into effect, placing strain on the construction programme. In particular challenges were faced by the team with the weather extremes caused by Cyclones Cook and Debbie in close succession.  These were met head on with the team making progressive gains wherever possible to reduce the impact on the programme.

The project team met regularly with the consultants through the construction process to ensure the alternative design requirements were being incorporated into the programme and fully understood by the delivery team.

The Hawkins team worked closely with consultants to deliver the project on time and on budget.